fredag 3 april 2009

Norra-delen-av-Taiwan-utflykt

De senaste två dagarna har det varit ungefär så kallt så det hängt istappar från näsorna på oss och vi sett pingviner vid landsvägen... runt 13 grader passade Taiwan på att bjuda oss när vi skulle åka iväg på en liten utflykt. Tack.
Med en del för lite kläder på oss hade vår kompis Lee frågat om vi ville åka iväg för att se lite mer av norra delarna av Taiwan. Ohh, spännande, självklart ville vi det. Så i Onsdags packade vi den mest gjutna ryggsäcken ever - kånken - full för att sedan ge oss iväg tillsammans med Lee och två av hennes kompisar.
Lee är en mycket planerad person så de två kompisarna var bestyckade med var sitt exemplar av det två A4-sidor långa schemat vilket förtäljde vilka tider vi skulle åka var och vad vi skulle göra där. Utan att ange tiderna såg det ut så här:
 • Ruifeng - Första anhalten eftersom tåget vi tagit från Taipei Main Station stannade här. Dock inmundigade vi enbart en lunch här, nudlar, från ett traditionellt Taiwanesiskt gatukök. Runt åtta kronor. Härifrån hade Lee ordnat så att en taxi kom och hämtade oss för att ta oss till det inbokade Bed & Breakfaststället. Tydligen ingick Taxin i avgiften för b&b-stället, smidigt!
 • Jiou Fen - Bergsbyn där vårt övernattningsställe låg. Hit skulle vi bara för att lämna av packningen för att knalla iväg till bussen vilken skulle ta oss till:
 • Jin Gua Shin - Jin betyder guld på mandarin. Detta var en gammal guldbrytarstad, känd för sitt rena guld. Man lade ner verksamheten för 20 år sedan ungefär men för 50 år sedan var det mest aktivit, precis efter att Taiwan Mining Company hade tagit över efter de tidigare japanerna som ockuperat Taiwan. Det var främst Guldmuseet som stod på agendan. Jättefint här verkligen, allting kretsade inte kring en byggnad med massa föremål i man skulle se, även om det såklart fanns en sådan, utan det mest intressanta var egentligen att se hur området såg ut, gå in i gruvschaktet. Spännande.
Hela gänget i schnygga hattar på väg in i gruvan

Självklart fanns det även ett hus med grejer man skulle se i.
Någon viskade att detta var: VÄRLDENS STÖRSTA GULDKLUMP
Värde efter lite snabb (ehh) huvudräkning: 6 milljoner ungefär
 • Jin Gua Shin - Guldmuseet var avklarat, men det skulle finnas något mer... Ett hav som var speciellt eftersom det var et ställe där en grön och en blå färg möttes, lite av Taiwans skagen kom vi fram till att det måste vara. Och folk cyklar ju som tokar för att se vågor mötas, borde inte färger vara snäppet vassare? Dock, eftersom vi i detta läge knappt kunde känna våra fötter, fingrarna var trögstyrda och hjärnaktiviteten hade gått ner i dvala känndes det naturligt att hoppa över detta när vi fick nys om att det tog 40 minuter att gå över en bergskam, och inte 10 min i nedförsbacke. Så tillbaks till:

  Ett Japanskt tempel uppe på en platå ovanför gruvorna.
 • Jiou Feng - Alltså staden där vårt B&B låg. På agendan stod vandring i den äldre delen av stand och sedan mat. Så vi vandrade runt mellan alla de Taiwanesiska specialliteterna.
Man skäms egentligen när man säger att man är från Sverige och börjar prata mat. För den naturliga från för hela Taiwanesiska befolkningen som är mycket intresserade av olika typer av mat är vilka maträtter vi har som är speciella för Sverige. Jahopp, bullar av kött och potatis. Jävligt spännande. För vad har vi för mat som vi kan kalla vår egen, om nu kriteriet även är att folk faktiskt äter den. Med andra ord går pitepalt och dylikt fetbort. Då är det enbart köttbullar och sill som kan kvalificera sig som svensk mat. Och vi som lovat att ha en Svensk middag, spännande - varsågod en bulle kött och njut nu ordentligt av knäckebrödet med sillen på. I Taiwan däremot har i princip varenda stad eller by en egen speciallitet. Antingen ett bakverk eller ett tillagningssätt på en måltid. De kör mycket med smårätter här som alla plockar av, med andra ord, tapas fast byt ut nachosarna med ost och oliverna mot kalla kycklingben och stekta dumplings. Vissa i sällskapet uppskattar detta mer än andra, Taiwaneserna undantagna då de älskar det.
 • Jiou Feng -Det hade börjat dugga nu efter maten så det var upp till B&Bn för att spela lite kort, kika på utsikten och sedan sova. Det kändes som en mildare istid vid den här tidpunkten, som i filmen Ice Age precis innan det blir kallt på riktigt, fortfarande askallt men inte dödskallt. De har nämligen inte några värmeelement här, bara AC med kylförmåga. Vi spelade lite kort, de lärde oss några riktigt vassa korttrick och spel. Vi fick nudlar av värden, allting var så bra som det kan vara! Sedan var vi trötta och lade oss, en dag imorgon också!

  Victor filurar under täcket och Gustaf spelar svår.

2 kommentarer:

 1. Victor - du älskade gruvan va? =)

  SvaraRadera
 2. Det vet du! Man kände hur många taiwaneser hade svettats inne i gruvan efter hårda order av japanerna

  SvaraRadera