lördag 18 april 2009

Pandajakt på TTRI

Man kan säga att blogginläggen är omvänt proportionerligt mot antalet aktiviteter vi gör. Desto mer saker vi gör - desto färre blogginlägg blir det av någon anledning. Jag tror att tidsaspekten har ett finger med i spelet.

I alla händelser så har vi gjort en del saker sedan senast och detta inlägg behandlar mycket kort ett besök på TTRI (Taiwan Textile Research Institute).

Den 10onde april hade ett besök till TTRI arrangerats. Det är en testanläggning för textilier, dit små och medelstora företag skickar prover för att få dessa kvalitetstestade.
Hela gruppen vi läser Fashion Fundamentals med var där, ungefär 70 stycken Taiwaneser vilket gjorde att mandarin var det självklara film och presentationsspråket. Så vi satt i ungefär 30 minuter och kikade på filmen som flöt förbi och försökte se om vi kunde urskilja orden vi kan: tack, är, student, billigt, dyr, check. Spännande att se ändå faktiskt, ackopanjerat med lite klassisk musik flög det runt bilder på textilier av mer teknisk karaktär.
Som alla textilinstitut vi besökt tidigare är alla mycket fashinerade av den här tekniska textilen - textil med olika egenskaper inbyggda. För det är det som är framtiden.
Det skapades en liten grupp med oss svenskar och lite taiwaneser som ville ha guidningen på engelska och vi gick till hissarna för att åka uppåt i byggnaden. Vår guide hade med sig en mycket spännande påse med små handukspandor som stack upp - ohh, vad kan det vara. Guiden var inte sen med att förklara att hon skulle ställa lite frågor och till allas förtjusning skulle det delas ut pandor till de som svarade rätt.

Jag låter nedanliggande bild tala för sig själv... (det är alltså min dator)


Vi fick en mycket bra guidning på allt från konduktiva textiltavlor vilka extraknäckte som element till Pantoneskalan vilken Viktor fattade starkt tycke för. Vidare fick vi se hur deras testinstrument ser ut och hur de fungerade samt hur de använder värmekameror för att registrera hur bra textilen isolerar.

Viktor myser med Pantoneskalan

Tseng, Shang-de (killen i den vita rocken) visar stolt upp sina mätinstrument.

Senare på kvällen var det dax för den svenska restaurangen och invigning av någon nyöppnad klubb! En mycket bra avslutning på en lärorik dag.

1 kommentar:

 1. Verkar ha varit ett intressant besök, vad är/innebär teknisk textil??

  Har du sett några snygga tyger att köpa med hem??

  Själv var jag i direktsändnng i radio Västernorrland igår, hade skickat in ett recept och blev veckans "vinnare". Får en kokbok som tack. Kul!!

  Tycker att jag skriver ganska ofta på er blogg!!

  Hur var restaurangen och klubben??

  Mosse

  SvaraRadera